Pachet de Nutriţie PERSONALIZAT

Pentru DIABETICI

Glucoza este principala sursă de energie a organismului, toate celulele și mai ales creierul avand nevoie de un aport constant de glucoză. Diabetul perturba echilibrul glucidic care afectează toate organele și sistemele. La persoanele diabetice există un deficit cantitativ și calitativ de insulină, care duce la hiperglicemie (cresterea nivelului glucozei din sange) plus alte complicații: boli cardiovasculare, insuficiență renală, probleme neurologice, orbire, etc.

DIABETUL TIP 1 INSULINODEPENDENT

Apare la copii și tineri, cauza acestuia nefiind cunoscută. Se cunoaște doar faptul că există o predispoziție genetică asociată cu un mecanism autoimun. Absența producției de insulină face ca glucoza să nu poată fi utilizată în celule ca sursă de energie, această rămânând în sânge și determinănd hiperglicemia.

Debutul este de obicei brusc, nu mai există secreție de insulină, iar hiperglicemia estepermanentă. Pacienții scad brusc în greutate, consumă lichide în exces și urinează frecvent.

DIABETUL TIP 2 NON-INSULINODEPENDENT

Apare frecvent după vârsta de 40-50 ani și este asociat cu persoanele care au exces ponderal.

Are drept cauze:

• Înaintarea în vârstă

• Obezitatea actuală sau în antecedente

• Apariția temporară a diabetului gestațional

• Un dezechilibru în metabolismul glucidic

• Sedentarismul

• Stresul

• Alimentația bogată în grăsime

DIABETUL GESTAȚIONAL

Schimbările hormonale și creșterea în greutate din timpul sarcinii cresc presiunea asupra pancreasului și pot duce la apariția unui deficit temporar de insulină cu valori crescute ale glicemiei.

Intoleranța la glocoză apare de obicei în al 2 lea sau al 3 lea trimestru de sarcină la femeile care:

• Au peste 30 de ani și sunt supra ponderale

• Au deja un copil cu peste 4 kg la naștere

• Au în familie antecedente de diabet gestațional sau diabet tip 2

În acest caz, pentru a preveni moartea fatului, gravidele trebuie să fac periodic testarea glicemiei.

VALORILE GLICEMIEI

80-110 mg/dl= normal

110-125 mg/dl = prediabetic

peste 125 mg/dl= diabetic

ALIMENTE PENTRU DIABETICI:

• Fulgi de ovaz, conțin fibre solubile care încetinesc absorbția glucozei din alimente

• Fasole boabe, mazăre, linte, năut – bogate în proteine, carbohidrați complecsi, și fibre solubile care cresc lent glicemia în sânge

• Perele, merele, gutuile conțin multă pectină, o fibră solubilă care se transflormă în gel și scade absorbția zahărului din tubul digestiv

• Pâinea integrală, orezul brun, pastele sau cerealele integrale sunt bogate în fibre insolubile, dar mai ales în zinc și crom necesare pentru sinteza insulinei

• Fructele de mare sunt bogate în minerale și mai ales în crom cu rol important în sinteza insulinei

• Peștele îmbunătățește controlul glicemiei, profilul lipidic din sânge și scade riscul de boli cardiovasculare datorită conținutului de acizi grași și omega 3

• Cafeaua conține potasiu, magneziu, antioxidanți care îmbunătățesc răspunsul celular la acțiunea insulinei