Dietoterapia sau terapia prin alimentație este acea formă de terapie care utilizează alimentele, fie în starea lor naturală, fie prelucrate în modalitați speciale, ca remedii împotriva diferitelor afectiuni. Ea foloseste ca punct de plecare diagnosticele stabilite de medicină clasică, apoi specialistul trebuie să aplice regulile nutriției în fucție de fiecare patologie în parte și parametric acesteia.
În cadrul acestei forme de terapie, dietele sunt selectate în functie de natura bolilor, compoziția și cantitatea alimentelor, conținutul caloric și proprietatile lor fizice (volum, temperatura, consistenta) regimul alimentar (program și numar de mese pe zi) valoarea terapeutică a diferitelor alimente etc.
Spre exemplu, în bolile aparatului digestiv în care factorul cauzator este o alimentație deficitară sau dezechilibrată, dietoterapia este principala metodă de tratament.
Dietele personalizate reprezinta caracteristica de baza a majoritatii schemelor de tratament.
Dieta se recomandă în funcție de problemele de sănatate, de caracteristicile psiho-fizice și de istoricul medical al pacientului. Se aleg acele alimente care conțin vitaminele, oligoelementele sau alte principii active necasare în procesul vindecarii sau al caror deficit a determinat afecțiunea, după care se realizează planu nutrițional.