Pachet de Nutriţie PERSONALIZAT

Pentru ANEMIE

Majoritatea persoanelor asociază anemia cu lipsa de putere, paloare și oboseală.

Oamenii se gândesc la un nivel scăzut de fier, însă există și alte substanțe a căror carență duce la anemie (vitaminele din grupul B și acidul folic).

Asigurarea aportului de fier zilnic trebuie să fie o prioritate, mai ales că unele persone nu reușesc să iși realizeze depozite de fier în organism.

Celulele roșii din sânge conțin hemoglobină (= fier+proteine) care asigură trasportul de fier de la plămâni la țesuturi.

Anemia apare atunci când există un deficit de aprovizionare a celulelor cu hemoglobină sau a limitării schimburilor de oxigen și dioxid de carbon între sânge și celule.

Există 2 tipuri de anemie:

ANEMIA FERIPRIVĂ

Se datorează producției de eritrocite cu dimensiuni mici, cu conținut scăzut de hemoglobină și transport insufucient de oxigen.

Primele semne apar legate de epuizarea enzimelor din țesuturi și abia mai târziu se manifestă anemia cu scăderea hemoglobinei în sânge.

Organele care pot fi afectate de lipsa de fier sunt sistemul muscular, sistemul nervos, țesutul epitelial, sistemul digestiv, sistemul cardiovascular și respirator, glanda tiroidă, sistemul imunitar.

Persoanele cu risc crescut de anemie sunt:

• Femeile de la pubertate până la menopauză, datorită ciclului menstrual

• Femeile gravide

• Nou-născuții începând din luna a4a (se epuizează rezervele primate de la mama) și copiii până la varsta de 3 ani

• Vârstnicii, datrotiă inflamațiilor și a gastritei

ANEMIA MEGALOBLASTICĂ

Există o strânsă legătură între vitamina B12 și acidul folic, acestea participând la sinteza proteinelor și acizilor nucleici. În consecință, deficitul de vitamină B12 afectează sistemul nervos, iar carența de folați perturbă multiplicarea celulelor din sânge.

VITAMINA B12 este prezentă DOAR în produsele de origine animal, nu există în legume, fructe sau cereale.

Cauzele deficitului de vitamină B12:

• Aport alimentar redus, fără consum de produse de origine animală

• Absorbție scăzută-afecțiuni gastrice

• Utilizare redusă-afecțiuni moștenite sau dobândite

• Nevoi crescute-la copii sau în hipertiroidism

• Eliminare mărită-boli hepatice

ALIMENTE BOGATE ÎN FIER: stridii, ficat, carne roșie, broccoli, prune uscate, fasole boabe.

ALIMENTE BOGATE ÎN VITAMINA B12: ficat, sardine, somon, carne roșie, brânză de vaci, ou.

ALIMENTE BOGATE ÎN ACID FOLIC: ficat, spanac, broccoli, sparanghel, suc de portocale, fasole boabe.