Pachet de Nutriţie PERSONALIZAT

Pentru COPII

Tuturor ne este greu să acceptăm că sub ochii noștrii copilul se dezvoltă și crește  într-un ritm alert. Toată această evoluție fizică și emoțională este posibilă datorită acumulării de masă musculară, creșterii lungimii și densității oaselor, dezvoltării creierului.

Necesarul energetic la copil variază în funcție de vârstă. Creșterea în greutate la copii se face cu o medie de 2-3 kg/an până la vârsta de 10 ani, iar înălțimea ajunge până la 6-8 cm/an. În timpul perioadei de creștere copiii trebuie să aibă o alimentație variată, cu o diversitate foarte mare de produse care să permite acoperirea tuturor nevoilor nutriționale, dar și dezvoltarea gustului pentru arome și consistențe diferite.

Stomacul copiilor este mic, așadar vor fii obligatorii 3 mese principale și 2 gustări. Pentru gustări puteți folosi lapte, fructe, brânzeturi, cereale, crackers, iaurt în locul produselor preambalate și bogate în zaharuri.

Orice aliment nou și necunoscut va fi resprins inițial de copil, de aceea este indicat să îl introduceți în cantitați mici, la inceputul meselor, atunci când copilului ii este foame.

Alimentele bogate în carbohidrați (dulciurile) sunt moi și aderă la dinți, fiind un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor responabile pentru apariția cariilor dentare. De aceea este foarte importantă igiena orală la copii și tot odată se pot consuma cantitați mici de brânzeturi (brânzeturile formează o peliculă de grăsime pe smaltul dentar și protejează dintele de la depunerea zahărului din dulciuri).

Mai jos sunt prezentate câteva sugestii pentru ceea ce ar trebui să conțină alimentația unui copil:

  • Glucide lente: cereale, făinoase, legume, fructe; cu evitarea glucidelor rapide (zahărul)
  • Grăsimi mono și polinesaturate: uleiuri, pește, fructe oleaginoase; cu evitarea grăsimilor saturate: mezeluri, carne grasă
  • Proteine de calitate superioară: carne slabă, pește, ouă
  • Laptele și produsele lactate slabe; cu evitarea brânzeturilor de tip cașcaval sau bânză topită
  • Fructele prospete sunt desertul ideal pentru copii

Porția corectă pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2-3 ani este ½ din porția unui adult, iar porția copiilor cu vârste cuprinse între 4-6 ani este 2/3 din porția adultului.