Cum putem ajunge prin înfometare la o greutate mult mai mare decât cea inițială?

Datorită faptului că tot mai mulți pacienți care îmi calcă pragul cabinetului recunosc faptul că au avut nenumărate episoade de înfometare pentru a pierde în greutate, am decis să scriu acest articol încercând să scot la iveală efectele negative care apar în urma perioadelor de înfometare repetitive.

Un articol pentru a avea credibilitate necesită întotdeauna studii care susțin ideea principală. Așadar, există numeroase studii care arată că restricțiile majore de calorii duc la inapența organismului de a mai pierde kilograme pe viitor. Organismul dă semnale creierului cu privire la lipsa hranei (și totodată a energiei), drept consecință scade nivelul celular și hormonal. În această fază, organismal nu mai are suficentă energie, prin lipsa de energie în timp, scade rata metabolismului, scade și necesarul caloric și totodată, încetinește ritmul de pierdere în greutate.

Câteva consecințe negative a fenomenului de “înfometare”:

• Apar dereglări la hormonii care au rol în reglarea greutății (leptina, hormonii eliberați de tractul gastro-intestinal, etc). Leptina are rol în controlarea consumului de energie, iar hormonii eliberați de tractul gastro-intestinal au rol în stimularea foamei.
• Scade capacitatea de a susține activități fizice mai intense și totodată scade masa musculară.
• Scăderea prea mare a procentului de grăsime, fapt ce poate duce la alte dezechilibre în organism.
• Scade rata metabolică.
• Pe o perioadă mai îndelungată, poate să apară malnutriția (ATENȚIE!! – chiar și la o persoană supraponderală sau cu obezitate) datorită lipsei de macro și micronutrienți necesari organismului.

efectul yo-yo

Toate aceste consecințe negative se acumulează și formează un întreg: CÂȘTIGUL ÎN GREUTATE (chiar mai mare decât cea inițială) sau așa numitul “EFECT YO-YO”. Repetarea acestor obiceiuri greșite de înfomentare, duc într-un final la diminuarea șanselor de a mai scădea în greutate.

În loc de încheiere:
Este foarte important să apelăm la un specialist LICENȚIAT atunci când ne dorim să scădem în greutate. De la o persoană specializată în acest domeniu, vom primi întotdeauna sfaturile și susținerea potrivită pentru fiecare dintre noi (în funcție de necesități).

0 comentarii

Lasă un comentariu

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *