CE, CUM ȘI CÂT MÂNCĂM LA MASA DE PAȘTE?

Sărbătoarea Paştelui este marcată de obiceiuri străvechi ce ţin de credinţa unei curăţiri şi înnoiri interioare, acest eveniment suprapunându-se cu primavara, care semnifică același lucru.

Această sărbătoare, ca oricare alta, este un motiv bun de a revedea prietenii, rudele și pe cei dragi. Deseori, acest lucru implică mese copioase, care constau în ouă roșii, carne de miel, cozonac, pască, vin roșu și de multe ori uităm de adevărata ei valoare și semnificație.

Ca primă regulă, trebuie să știm că nu este nevoie să consumăm absolut tot ce ni se pune pe masă. Trebuie să fim atenți la cantitate, la calitatea produselor și la combinațiile dintre produse.

O altă chestiune importantă de care trebuie să țină cont, în special persoanele care au ținut post, este că trebuie să fim foarte atenți la trecerea de la alimentația lipsită de sursă animală la cea care conține și alimente de origine animală. Trecerea nu trebuie să fie bruscă.

Mielul de la masa de Paște putem să îl gătim într-o variantă mai sănătoasă, care nu ne va pune în dificultate organismul: friptură de miel marinată sau miel la grătar, la care putem adăuga legume verzi (spanac, ștevie, broccoli, salată, conopidă). La salată pe care o pregătim pentru miel, o variantă sănătoasă este stoarcerea unei lamăi (pentru o digestie mai bună).

 

 

 

Ouăle roșii. Varinta cea mai sănătoasă de a vopsi ouă roșii este varianta bunicii care folosea coji de ceapă. Ouăle vor prinde o culoare interesantă, ne vom aminti de copilărie și nu va fi niciun risc de a consuma “substanțe chimice” (care pot intra prin porii din coaja oului).

Pentru a “impresiona” musafirii, putem înlocui prăjiturile cu un “carrot cake” (tort cu morcovi), care se prepară foarte ușor și rapid. Trebuie doar să găsiți rețeta potrivită.

 

Un alt component important, este vinul de pe masa. Dacă dorim să consumăm vin, eu îl indic pe cel roșu, deoarece acesta conține resveratrol (un antioxidant natural) care aduce beneficii organismului. Porția de vin pentru femei este un pahar de vin (250 ml) și pentru domni este 2 pahare de vin (500 ml). Cu specificația că alcoolul se consumă ocazional și trebuie să ne hidratam mai mult dacă îl consumăm.

 

În loc de încheiere, vă sfatuiesc să consumăm totul cu măsură și să nu uitam cum arată farfuria sănătoasă: ¼ proteine (carne, ciuperci, leguminoase), ¼ ceraliere integrale ( pâine, orez, paste, quinoa) și ½ legume.

 

Sărbători liniștite!

0 comentarii

Lasă un comentariu

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *