DE CE NE ÎNGRĂȘĂM? VS DE CE NU SLĂBESC?

De ce ne îngrășăm?

Primele probleme privind greutatea crescută încep încă de când suntem în pântecele mamei dacă aceasta nu are grijă la alimentația ei din timpul sarcinii. Studiile au demonstrat faptul că gravidele care au o alimentație precară, v-or determina apariția unor patologii în rândul urmașilor lor; precum obezitate, diabet, boli cardiovasculare, boli autozomale,etc.

O altă etapă a creșterii în greutate este momentul în care copiii ajung la școală / grădiniță (intr-un colectiv mai mare) și apare efectul de “turmă”: este suficient ca unul dintre copii să consume alimente nesănătoase. Dacă acești copii mai sunt predispuși si la îngrășare (prin trasmiterea genelor de la parinți), procesul este unul sigur: țesutul adipos se v-a dezvolta mai rapid.

Ajungem la perioada adultă, în care viața noastră devine una haotică: stres, multe ore de muncă, familie, copii, lipsa meselor regulate, lipsa activitaților fizice.

Prin metabolizare, hrana se trasformă în energie, dar în urma consumării energiei, rămân și “reziduri” pe care organismal le depozitează chiar și sub formă de grăsime. Totodată, studiile au demonstrate că aceste reziduri ar ajuta la multiplicarea celolelor grase.

Un alt lucru de care trebuie să ținem cont este faptul că doar după 30 de minute după ce am luat masa, creierul conștientizează că ne-am săturat. Așadar, trebuie să fim atenți la porția pe care o mâncăm și la rapiditatea cu care mâncăm. Trebuie să ne oprim înainte de a avea senzația de plin.

De ce nu slăbesc?

Sunt implicați numeroși factori ce pot stopa scăderea în greutate. Mai jos vă voi da câteva exemple:

Prea mulți carbohidrați. Pentru a se metaboliza carbohidrații în exces este necesar producerea de grăsimi în organism. Carbohidrații se găsesc în fainoase, patiserii, paine, paste, orez, amidonoase-cartofi, dar și fructe. Așadar, se indică consumarea acestor alimente sub formă integrală.

Un nivel crescut de stres. Stresul crește nivelul de cortisol, care generează dezechilibre ale glicemiei și declanșarea poftelor. Cortizolul declanșează ceșterea celulelor grase din organism. Totodată, stresul duce la dependența de zahar și amidon.

Lipsa somnului. Somnul insuficient afectează leptina ( leptina controlează apetitul).

Lipsa activității fizice. Prin activitate fizică și sport se produce “hormonal fericirii”, dacă acesta lipsește ne vom regăsii “fericirea” în dulciuri, alimente de tip fastfood, alimente nesănătoase.

Înaintarea în vârstă. În special la femei, o vârstă înaintată v-a adduce cu ea și foarte multe piedici pentru a scădea în greutate: nu se mai produc hormoni cu efect anabolizant în aceași cantitate, așadar v-a crește masa de țesut adipos.

Afectarea florei intestinale. Anumite tipuri de bacterii intestinale numite Firmicutes determină extragerea mai multor calorii din alimentația ta în comparație cu un intestine sănătos. O contribuție importantă o au și toxinele din organism în scăderea în greutate.

Rusu Larisa Ioana
Nutriționist Dietetician
UMF Cluj

0 comentarii

Lasă un comentariu

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *