DESPRE OBEZITATE ȘI CUM NE DĂM SEAMA CĂ AVEM O PROBLEMĂ CU KILOGRAMELE?
DESPRE OBEZITATE ȘI CUM NE DĂM SEAMA CĂ AVEM O PROBLEMĂ CU KILOGRAMELE?
Cu toții știm că obezitatea este o problemă destul de mare la nivel mondial. Nu există zi să nu fie publicată vreo statistică șocantă despre obezitate. În România, procentele populației peste 18 ani sunt urmatoarele: 44% normoponderali, 33% supraponderali, 18% obezi și 5% subponderali.
Până acum ceva timp, creșterea în greutate nu era considerată o problemă. Tocmai de aceea nu a fost luată în serios și nu a fost tratată cu responsabilitate. Majoritatea persoanelor consideră că nu există niciun fel de risc să ai CÂTEVA kilograme în plus. Doar 5% dintre persoanele obeze reușesc să slăbească definitiv (adică să mențină rezultatul și după 5 ani).
Cel mai crud adevăr despre cura de slăbire este faptul că menținerea rezultatelor obținute nu este posibilă decât prin modificarea definitivă a obiceiurilor alimentare și prin adoptarea unui stil de viață sănătos.
Grăsimea în exces nu e doar inestetică, ci în primul rând nesănătoasă. Persoanele obeze suferă de cele mai multe ori și de boli precum hipertensiune, diabet, afecțiuni cardiovasculare, hernie abdominală, platfus, disfuncții ale vezicii biliare, gută, dislipidemii, calculi renali, probleme respiratorii, apnee de somn, ficat gras non-alcoolic, inflamații,probleme hormonale, etc.
O circumferință abdominală mai mare de 100 cm este considerate un factor de risc major pentru diabet si boli cardiovasculare.
Există o listă destul de mare cu factori cauzatori de obezitate: genetici, sedentarism, alimentația bogată în grăsimi saturate, consumul de alimente bogate în zaharuri, amidon, alimente procesate, alimentația de tip fast-food, stresul, etc.
Un lucru important despre care trebuie să ținem cont atunci când vorbim de obezitate este balanța energetică a organismului. De ce apare grăsimea în exces? Țesutul adipos este locul unde surplusul de energie este depozitat în organism. Adică dacă noi ii dăm organismului o cantitate mai mare de energie decăt ardem noi într-o zi, restul de alimente se transformă în rezerve. Aceste rezerve se depozitează la nivel celular, de aceea este foarte greu să scăpăm de excesul ponderal. Celulele adipoase își pot mări volumul de până la 300 de ori. Pentru a nu ajunge în acest caz, ecuația este foarte simplă: energia ingerată trebuie să fie EGALĂ cu energia consumată de organism.
Ar trebui să ne îngrijorăm în legătură cu obezitatea dacă ne regăsim în majoritatea cazurilor de mai jos:
• Te trezești la câteva ore după ce ai adormit și îți e greu să adormi din nou
• Îți e poftă de dulciuri și alimente bazate pe amidon: pâine, patiserie, cartofi
• Poftă de mâncare excesivă
• Somnolență după-amiază
• Dureri de cap frecvente, iritabilitate, pierderea concentrării
• Analizele de sânge arată nivele mari de trigliceride, colesterol LDL și nivele mici de colesterol HDL
• Membrii în familie care suferă de diabet
• Sindrom premenstrual
• Sete frecventă
• Urinare frecventă
• Creștere sau scădere în greutate involuntară
Lasă un comentariu
Want to join the discussion?Feel free to contribute!
Pentru tiroidita hashimoto ce recomandati?
Bună ziua, intervenția nutritionala pentru tiroida hashimoto necesită obtinerea unui istoric. O vizita la un specialist care va poate ajuta ar fii indicat. Trebuie sa se analizeze bine perioadele în care ați crescut sau ați scazut in greutate.